• Wpisów: 175
  • Średnio co: 5 dni
  • Ostatni wpis: 2 dni temu, 22:15
  • Licznik odwiedzin: 4 257 / 989 dni
 
kierka
 
Przejrzałam wczoraj kilka stron na ten temat i w skrócie jest to cukier, którego wzór chemiczny wskazuje nam ze jest to jednak alkohol. Lecz spokojnie nie da się nim upić. Ksylitol występuje w wielu produktach pod mylną nazwą E967 niesłusznie boimy sie wszelkich E. Niektóre faktycznie są szkodliwe ale są też te zbawienne. Przykładowo nasz dzisiejszy ksylitol chroni przed pruchnicą, drożdżakami w jamie ustnej, posiada też o wiele niższy indeks glikemiczny niż klasyczny cukier buraczany(IG8;100).
Skąd się bierze ten magiczny cukier? Tak więc ksylitol jak nazwa wskazuje( cukier brzozowy) pochodzi z brzozy. Zapewne słyszeliście kiedyś o soku z brzozy, osobiście bardzo go lubię, jest to przecież woda z minerałami o lekkim słodkawym smaku, a słodki dzięki..?
Ksylitol można kupić, a jego ceny zaczynają się od 13 zł za kilogram, uważałabym jednak na tanie wersje ponieważ ksylitol ksylitolowi nierówny. Oryginalnie pochodzi z kory brzozy, jednak jego tańsza wersja produkowana jest poprostu z włókien kukurydzy. Moim zdaniem ksylitol nie nadaje sie do codziennego stosowania, nie ma on maksymalnej dawki do spożycia ale ze wzg na koszt dla większości z nas jest to nieopłacalne. Dlatego korzystajmy z wiosny i pijmy sok z brzozy.
Z czym się je cukier brzozowy?
Ostatnio zrobiłam w pracy batoniki śniadaniowe z nasion chia, słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych z dodatkiem kakao. Dosładzałam miodem i ksylitolem, wdg znajomego ratownika niczego im nie brakowało w dodatku były zdrowe,pełnowartościowe i niskokaloryczne. Zachęcam do tworzenia i próbowania nowych rzeczy, produktów przy każdej możliwej okazji.
Wspomnę rownież że nasz brzozowy cud żeby nie było za pięknie ma tez pewne wady, prócz ceny wadą jest że przy zbyt dużym spożyciu może powodować biegunkę. Jest bardzo szkodliwy dla zwierząt.
Miłego wieczoru, pozdrawiam i zachęcam do dalszej lektury

Nie możesz dodać komentarza.